Biszkopt z orzechami laskowymi

biszkopt-orzechy-laskoweJeśli szukasz ciekawej alternatywy dla klasycznego biszkopta, wówczas być może sięgniesz po przepis na biszkopt z orzechami laskowymi. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste i na pewno nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Biszkopt z orzechami może z powodzeniem zastąpić ciasto orzechowe z powidłami czy nawet bożonarodzeniową roladę orzechową. Takie ciasto jest wykwintne i świąteczne, więc może pojawić się na stole właściwie na każdą okazję.

Co oczywiście nie oznacza, że takiego placka nie możemy upiec także na codzienny deser.

Sekretem udanego ciasta z orzechami laskowymi jest przede wszystkim odpowiednia ilość orzechów. Oczywiście możemy sięgnąć również po orzechy włoskie, ale to właśnie te laskowe będą tworzyć naprawę zgrany duet z ciastem biszkoptowym. Trzeba bowiem pamiętać, że placek ten jest bardzo delikatny. Do przygotowania biszkoptu z orzechami laskowymi będziemy potrzebować sześć jajek, sześć łyżek cukru pudru, dwie łyżki bułki tartej, jedną szklankę drobno posiekanych orzechów laskowych (można je także zmieszać z orzechami włoskimi i dowolnymi bakaliami), kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz szczyptę soli. W pierwszej kolejności należy przygotować orzechy.

Powinny one być dokładnie posiekane. Nie należy natomiast miażdżyć orzechów, gdyż wówczas ciasto może być zbyt wilgotne. Kolejnym krokiem do upieczenia biszkoptu z orzechami laskowymi jest oddzielenie białek i żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem niedużej ilości soli. Kiedy piana z białek będzie już gotowa, wówczas można przejść do dodawania kolejnych składników. Do piany dodajemy żółtka i wszystko razem delikatnie mieszamy (najlepiej mikserem na średnich, a nie na najwyższych obrotach). Do tak przygotowanej masy dokładamy sześć łyżek cukru pudru i bułkę tartą, ponownie wszystko mieszając, aby składniki dość dobrze scaliły się ze sobą. Do masy dorzucamy drobno posiekane orzechy i znów delikatnie mieszamy składniki. Formę do pieczenia (najlepsza będzie tortownica o średnicy około dwudziestu pięciu centymetrów) wykładamy specjalnym papierem lub smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury stu pięćdziesięciu stopni Celsjusza i pieczemy biszkopt z orzechami laskowymi przez około czterdzieści minut.

Lekkie ciasto z orzechami laskowymi stanowi lekkie oraz delikatne w smaku ciasto, które można serwować domownikom oraz gościom z wielu różnych okazji. Deser ten świetnie sprawdzi się w także w trakcie uroczystych przyjęć i spotkań. Przygotowanie tego ciasta zajmie nam co najwyżej godzinę, więc już po tym czasie na stole może pojawić się przepyszny biszkopt, który z całą pewnością zniknie z talerza w mgnieniu oka. 

(Visited 188 times, 2 visits today)
[Głosów:0    Średnia:0/5]

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 45439 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/biszkopt-z-orzechami-laskowymi/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435