Jeśli szukasz ciekawej alternatywy dla klasycznego biszkopta, wówczas być może sięgniesz po przepis na biszkopt z orzechami laskowymi. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste i na pewno nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Biszkopt z orzechami może z powodzeniem zastąpić ciasto orzechowe z powidłami czy nawet bożonarodzeniową roladę orzechową. Takie ciasto jest wykwintne i świąteczne, więc może pojawić się na stole właściwie na każdą okazję.
Co oczywiście nie oznacza, że takiego placka nie możemy upiec także na codzienny deser.
Sekretem udanego ciasta z orzechami laskowymi jest przede wszystkim odpowiednia ilość orzechów. Oczywiście możemy sięgnąć również po orzechy włoskie, ale to właśnie te laskowe będą tworzyć naprawę zgrany duet z ciastem biszkoptowym. Trzeba bowiem pamiętać, że placek ten jest bardzo delikatny. Do przygotowania biszkoptu z orzechami laskowymi będziemy potrzebować sześć jajek, sześć łyżek cukru pudru, dwie łyżki bułki tartej, jedną szklankę drobno posiekanych orzechów laskowych (można je także zmieszać z orzechami włoskimi i dowolnymi bakaliami), kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz szczyptę soli. W pierwszej kolejności należy przygotować orzechy.
Powinny one być dokładnie posiekane. Nie należy natomiast miażdżyć orzechów, gdyż wówczas ciasto może być zbyt wilgotne. Kolejnym krokiem do upieczenia biszkoptu z orzechami laskowymi jest oddzielenie białek i żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem niedużej ilości soli. Kiedy piana z białek będzie już gotowa, wówczas można przejść do dodawania kolejnych składników. Do piany dodajemy żółtka i wszystko razem delikatnie mieszamy (najlepiej mikserem na średnich, a nie na najwyższych obrotach). Do tak przygotowanej masy dokładamy sześć łyżek cukru pudru i bułkę tartą, ponownie wszystko mieszając, aby składniki dość dobrze scaliły się ze sobą. Do masy dorzucamy drobno posiekane orzechy i znów delikatnie mieszamy składniki. Formę do pieczenia (najlepsza będzie tortownica o średnicy około dwudziestu pięciu centymetrów) wykładamy specjalnym papierem lub smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury stu pięćdziesięciu stopni Celsjusza i pieczemy biszkopt z orzechami laskowymi przez około czterdzieści minut.
Lekkie ciasto z orzechami laskowymi stanowi lekkie oraz delikatne w smaku ciasto, które można serwować domownikom oraz gościom z wielu różnych okazji. Deser ten świetnie sprawdzi się w także w trakcie uroczystych przyjęć i spotkań. Przygotowanie tego ciasta zajmie nam co najwyżej godzinę, więc już po tym czasie na stole może pojawić się przepyszny biszkopt, który z całą pewnością zniknie z talerza w mgnieniu oka.