Łatwe w wykonaniu muffiny o smaku czekoladowym, idealne w sytuacji, gdy chodzi za nami „coś słodkiego”. Bezglutenowe, a także można wybrać opcję bez cukru, zastępując go np. ksylitolem lub stawią. Kakao zawiera sporo magnezu, dzięki czemu wspomoże pracę naszego mózgu. Dodatek marchewki i jabłka sprawi, że babeczki będą miały fajną wilgotną konsystencję. Czas przygotowania, łącznie z pieczeniem to około 30 minut.
Składniki na muffinki czekoladowe – 20 szt. (mniejsze):
- Mąka gryczana – 130 g
- Maka kukurydziana – 130 g
- Cukier puder/trzcinowy – 60 g
- Miód – 40 g (3 łyżki)
- Kakao – 20 g (2 łyżki)
- Maślanka/mleko roślinne/mleko krowie – 250 ml
- Jajko – 2 szt (klasa M)
- Olej rzepakowy – 150 ml
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Marchewka – ok. 120 g (2 szt.)
- Jabłko – ok. 120 g (1 szt. średnie)
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
Wykonanie prostych muffin czekoladowych krok po kroku:
- Jabłko i marchew obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W dużej misce umieścić najpierw suche składniki – mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, wymieszać. - Jajka i maślankę wyjąć z lodówki około godzinę wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej.
- W oddzielnej miseczce wymieszać wszystkie mokre składniki – maślankę, jaja, olej, miód.
- Mokre składniki wlać do miski z suchymi, dodać marchewkę i jabłka i wymieszać.
- Formę do pieczenia wyłożyć papilotkami i napełniać masą do 3/4 wysokości.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut.
- Upieczone i wystudzone babeczki można posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze 1 szt (gramy) :
- kcal 150
- białko 2,82
- węglowodany 11,22
- tłuszcze 8,29
Info dla diabetyków:
- 1 szt. – 1,1 WW
Słodkości nigdy za wiele!
(Visited 351 times, 1 visits today)
[Głosów:1 Średnia:5/5]