Błyskawiczne muffinki czekoladowe bez glutenu

babeczki czekoladowe blyskawiczneŁatwe  w wykonaniu muffiny o smaku czekoladowym, idealne w sytuacji, gdy chodzi za nami „coś słodkiego”. Bezglutenowe, a także można wybrać opcję bez cukru, zastępując go np. ksylitolem lub stawią. Kakao zawiera sporo magnezu, dzięki czemu wspomoże pracę naszego mózgu. Dodatek marchewki i jabłka sprawi, że babeczki będą miały fajną wilgotną konsystencję. Czas przygotowania, łącznie z pieczeniem to około 30 minut.

 

Składniki na muffinki czekoladowe – 20 szt. (mniejsze):

  • Mąka gryczana – 130 g
  • Maka kukurydziana – 130 g
  • Cukier puder/trzcinowy – 60 g
  • Miód – 40 g (3 łyżki)
  • Kakao – 20 g (2 łyżki)
  • Maślanka/mleko roślinne/mleko krowie – 250 ml
  • Jajko – 2 szt (klasa M)
  • Olej rzepakowy – 150 ml
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Marchewka – ok. 120 g (2 szt.)
  • Jabłko – ok. 120 g (1 szt. średnie)
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki

 

Wykonanie prostych muffin czekoladowych krok po kroku:

  1. Jabłko i marchew obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    W dużej misce umieścić najpierw suche składniki – mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, wymieszać.
  2. Jajka i maślankę wyjąć z lodówki około godzinę wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej.
  3. W oddzielnej miseczce wymieszać wszystkie mokre składniki – maślankę, jaja, olej, miód.
  4. Mokre składniki wlać do miski z suchymi, dodać marchewkę i jabłka i wymieszać.
  5. Formę do pieczenia wyłożyć papilotkami i napełniać masą do 3/4 wysokości.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut.
  7. Upieczone i wystudzone babeczki można posypać cukrem pudrem.

 

Wartości odżywcze 1 szt (gramy) :

  • kcal 150
  • białko 2,82
  • węglowodany 11,22
  • tłuszcze 8,29

Info dla diabetyków:

  • 1 szt. – 1,1 WW

muffiny-czekoladowe

muffinki-czekoladowe

(Visited 351 times, 1 visits today)
[Głosów:1    Średnia:5/5]