Chlebek bananowy najłatwiejszy dla początkujących

chlebek bananowy najlatwiejszyŁatwe ciasto, z którym bez problemu poradzą sobie nawet osoby dopiero zaczynące swoją przygodę z wypiekami. Pyszny i bardzo aromatyczny placek, rozwiąże problem, co zrobić z bananami, które zalegają w kuchni, a ich skórka pokrywa się już ciemnymi plamkami… Takie przejrzałe owoce, które niesłusznie wielu ludzi wyrzuca, jako rzekomo nienadające się do jedzenia (a są one źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów), są idealne do upieczenia  chlebka!
Takie ciasta lubię najbardziej, proste do zrobienia, na zasadzie – wsyp do miski, wymieszkaj, przelej do formy i piecz.

Składniki na proste ciasto bananowe:

  • Banany (bardzo dojrzałe/przejrzałe) – 2-3 szt.
  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Cukier – 1/3 szklanki
  • Olej rzepakowy – 1/3 szklanki
  • Jajka – 2 szt.
  • Cukier waniliowy / aromat waniliowy – 1 szt. / 3 krople
  • Soda oczyszczona / proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
  • Rodzynki (opcjonalnie) – garść
  • Orzechy włoskie (opcjonalnie) – garść
  • Sól – szczypta

Wykonanie chlebka bananowego krok po kroku:

  1. Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na papkę.
  2. W misce wymieszać banany z olejem, jajkami, cukrem, cukrem waniliowym/aromatem.
  3. Do masy dosypujemy mąkę, sodę/proszek do pieczenia, sól oraz rodzynki i orzechy, ponownie mieszamy.
  4. Ciasto przelewam do formy-keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut (piekę do suchego patyczka).

chlebek bananowy najlatwiejszy

Ciasto bananowe najprostsze

chlebek bananowy najlatwiejszy

Save 

(Visited 260 times, 4 visits today)
[Głosów:2    Średnia:5/5]