Proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające choinki z pierniczków stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Poza składnikami na ciasto niezbędne są foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości – największa na spód choinki, a najmniejsza na jej wierzchołek. Potrzebne będą też akcesoria cukiernicze, za pomocą których wykończymy i ozdobimy naszą choinkę. Pierniczki możemy upiec wspólnie z dziećmi. Mali pomocnicy chętnie pomogą w produkcji ciasteczek oraz niebywałą frajdę sprawi im dekoracja konstrukcji drzewka bożonarodzeniowego.
CHOINKA Z CIASTA PIERNIKOWEGO
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Pół kostki masła
- 1 szklanka miodu
- Pół szklanki syropu klonowego
- Szklanka cukru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Składniki na lukier:
- Szklanka cukru pudru
- Białko z jajka
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy na słabym ogniu z dodatkiem miodu, syropu klonowego i cukru. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji odstawiamy do przestygnięcia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i żółtka. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek lub kółek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Wystudzone pierniki łączymy ze sobą za pomocą płynnego lukru (powstałego ze zmiksowania szklanki cukru pudru z białkiem jajka) nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego kolejnym.
Na koniec, drzewko świąteczne z piernika trzeba jeszcze świątecznie udekorować. W tym celu możemy wykorzystać cukier puder lub biały lukier. Dla uzyskania kolorowego efektu wystarczy połączyć barwnik spożywczy z wodą lub z lukrem, choć zdecydowanie wygodniejsze w użyciu są flamastry z jadalnym tuszem, za pomocą których nanosić można oryginalne wzory na wypieki. Można też użyć perełek cukrowych lub draży w kolorowej otoczce (np. M&M) jako bombek. Przydatne będą też czekoladowe gwiazdki i owoce kandyzowane.
Na święta Bożego Narodzenia poza domkiem z piernika, drobnymi pierniczkami do zawieszenia na choince, warto pamiętać o tradycyjnym pierniku długo dojrzewającym z bakaliami, przełożonym powidłami ze śliwek.