Co zrobić z białek, i żeby było na słodko? Taki oto miałam dylemat. Pierwsze skojarzenie – bezy. Ale może coś prostszego i co zawsze się udaje? Padło na kokosanki!
Z wierzchu chrupiące, a w środku konsystencja pianki. Fajne, szybkie do wykonania i niezbyt słodkie. Super na podwieczorek lub przekąskę do kawy lub herbaty.
Składniki:
- Białka jajek kurzych – 3-5 szt.
- Cukier puder – 50 g (1/3 kubka 200 ml)
- Masło/margaryna/olej kokosowy – 70 g
- Mąka/skrobia ziemniaczana – 15 g (2 łyżeczki)
- Wiórki kokosowe – 200 g
- Aromat cytrynowy – 2 kropelki
- Sól – szczypta
Przygotowanie:
- Tłuszcz roztopić w rondelku, wsypać wiórki i dokładnie wymieszać, wystudzić.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
- Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami cukier puder, a na samym końcu mąkę ziemniaczaną i aromat.
- Masę białkową przełożyć do rondelka z kokosem i delikatnie wymieszać.
- Blaszką wyłożyć papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżek układać małe porcyjki masy (nie trzeba zachowywać dużej odległości pomiędzy porcjami, gdyż masa ani nie rośnie, ani się też nie rozlewa. Ciasto można też odrywać zwilżonymi zimną wodą palcami i formować niewielkie ciasteczka.
- Formę z ciasteczkami umieścić w piekarniku, uprzednio nagrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy do momentu zrumienienia: około 15 minut termoobieg lub 20 minut grzanie góra-dół.
Słodkości nigdy za wiele!
(Visited 238 times, 1 visits today)
[Głosów:4 Średnia:5/5]