Dość często do makowca dodaje się orzechy. Są one jednym z elementów masy makowej, ale także można nimi posypać ciasto. Tak czy inaczej z pewnością smaki maku i orzechów dobrze się ze sobą łączą. Warto z tego skorzystać planując wypieki na Boże Narodzenie.
Z pewnością na niejednym świątecznym stole znajdzie się strucla drożdżowa z makiem i orzechami. Żeby ją przygotować potrzebne będą następujące składniki na ciasto:
– 50 dag mąki
– 5 dag drożdży
– 250 ml mleka
– 80 ml oleju
– 2 jajka
– łyżka cukru
– cukier waniliowy
oraz następujące składniki na masę makową:
– 20 dag maku
– 625 ml mleka
– 5 łyżek miodu
– 3 łyżki cukru
– 7 dag masła
– 2 jajka
– 10 dag orzechów
Sposób przygotowania: rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru w letnim mleku. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie łączymy zaczyn z cukrem waniliowym, 1 całym jajkiem, 1 żółtkiem, szklanką mąki. Znów odstawiamy na chwilę, a w końcu dodajemy olej i resztę mąki. Wyrabiamy porządnie ciasto i odkładamy na godzinę, żeby wyrosło. Następnie dzielimy je na dwie części. Po rozwałkowaniu każdej z nich nakładamy nadzienie. Jak je przygotować? Gotujemy przez pół godziny mak z mlekiem, a potem mielimy. Dodajemy do roztopionego masła, miodu, orzechów. Podobnie jak żółtka ubite z łyżką cukru oraz pianę z białek i cukru. Po rozłożeniu masy na cieście zwijamy je. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 40 minut. Potem można jeszcze oblać makowce lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
Masa makowa komponuje się dobrze z serem – czego przykładem jest ciasto seromak czy z marcepanem – jak to jest w nadzieniu do rogali marcińskich. Natomiast orzechy są właściwie oczywistym dodatkiem do niej. Jednak można zmieniać ilość dosypywanych orzechów, a także ich postać. Najczęściej są rozdrobnione i w takiej postaci dorzucone do masy makowej. Jednak można połączyć je z makiem jeszcze zanim zabierzemy się za mielenie. Jeszcze inny pomysł polega na dosypaniu do nadzienia wcześniej przemielonych orzechów. Właściwie każdy z tych pomysłów powinien spodobać się smakoszom ciast makowo-orzechowych.