Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pyszna szarlotka z budyniem krok po kroku

Jabłecznik z budyniem waniliowym

No wiem co się może wydawać, to kolejny nudny przepis na szarlotkę. Ale nic bardziej mylnego. Mój jabłecznik nie dość że jest upieczony w tortownicy to jeszcze dodałam do niego ulubionego budyniu waniliowego. I tak zamiast nudnej szarlotki, mamy tort jabłkowy na kruchym cieście z budyniem waniliowym, nazwa może długa, ale za to przepis łatwy i szybki.
Oto przepis na moją szarlotkę:

PYSZNY JABŁECZNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 180 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na masę budyniową:

  • litr mleka
  • kilogram jabłek
  • 80 g zwykłego cukru
  • 20 g masła
  • 2 budynie waniliowe

Średnica mojej tortownicy to 26 cm.

Przygotowanie:

Krok 1. Przygotowujemy miskę, to której wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, aromat waniliowy.
Krok 2. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy pokrojone na kawałki masło (180 g) i zagniatamy razem.
Krok 3. Następnie wbijamy do tego jajka i zagniatamy ciasto.
Krok 4. Później dzielimy je na dwie równe części i jedną władamy do lodówki a drugie do zamrażarki, na około 30 min.
Krok 5. Po tym czasie wyjmujemy jedno ciasto z lodówki i dajemy je na dno formy.
Krok 6. Spód ciasta pieczemy przez 15 min. w 200 stopniach.
Krok 7. W tym czasie obieramy i kroimy jabłka w kawałki.
Krok 8. Następnie przygotowujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu z tym, że na koniec dodajemy do niego masło (20g).
Krok 9. Kiedy spód jest gotowy wysypujemy na niego jabłka i maskę budyniową.
Krok 10. Na górę szarlotki ścieramy, na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta z zamrażarki.
Krok 11. Ciasto władamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min.
Krok 12. Ciasto po upieczeniu musimy dobrze schłodzić, tak aby masa budyniowa stężała. 

(Visited 114 times, 4 visits today)
[Głosów:2    Średnia:5/5]