No wiem co się może wydawać, to kolejny nudny przepis na szarlotkę. Ale nic bardziej mylnego. Mój jabłecznik nie dość że jest upieczony w tortownicy to jeszcze dodałam do niego ulubionego budyniu waniliowego. I tak zamiast nudnej szarlotki, mamy tort jabłkowy na kruchym cieście z budyniem waniliowym, nazwa może długa, ale za to przepis łatwy i szybki.
Oto przepis na moją szarlotkę:
PYSZNY JABŁECZNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 180 g masła
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
Średnica mojej tortownicy to 26 cm.
Przygotowanie:
Krok 1. Przygotowujemy miskę, to której wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, aromat waniliowy.
Krok 2. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy pokrojone na kawałki masło (180 g) i zagniatamy razem.
Krok 3. Następnie wbijamy do tego jajka i zagniatamy ciasto.
Krok 4. Później dzielimy je na dwie równe części i jedną władamy do lodówki a drugie do zamrażarki, na około 30 min.
Krok 5. Po tym czasie wyjmujemy jedno ciasto z lodówki i dajemy je na dno formy.
Krok 6. Spód ciasta pieczemy przez 15 min. w 200 stopniach.
Krok 7. W tym czasie obieramy i kroimy jabłka w kawałki.
Krok 8. Następnie przygotowujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu z tym, że na koniec dodajemy do niego masło (20g).
Krok 9. Kiedy spód jest gotowy wysypujemy na niego jabłka i maskę budyniową.
Krok 10. Na górę szarlotki ścieramy, na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta z zamrażarki.
Krok 11. Ciasto władamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min.
Krok 12. Ciasto po upieczeniu musimy dobrze schłodzić, tak aby masa budyniowa stężała.