Oryginalne ciasto z serem camembert

ciasto-z-serem-plesniowymObecnie coraz większe uznanie w naszym kraju zyskują smakowite, zdrowe i sycące sery pleśniowe, wśród których bez wątpienia najpopularniejszym jest oczywiście kremowy i delikatny camembert. Z tego rodzaju produktów mlecznych śmiało przygotowywać możemy zarówno smakowite, odpowiednie dla całej rodziny dania obiadowe, lekkie sałatki, jak również wykwintne i oryginale desery.

Jak się bowiem okazuje, oryginalne sery pleśniowe z powodzeniem łączyć można z wieloma różnymi smakami, na przykład mocnym i słodkim lub pikantnym, czy nawet bardzo słonym. Do sera pleśniowego z krowiego mleka, takiego jak choćby właśnie camembert warto także podawać czerwone, dość cierpkie wino, które wydobędzie pełnię smaku i aromatu camemberta.

Ciekawym pomysłem na uświetnienie wielu ważnych, rodzinnych i domowych uroczystości może zatem okazać się samodzielne przygotowanie wyśmienitego, zapiekanego sera w cieście francuskim lub naleśnikowym. Deser taki bez wątpienia przypadnie do gustu wszystkim, zarówno dorosłym jak i najmłodszym domownikom oraz okolicznościowym gościom, szczególnie jeśli przekąskę taką podamy z owocowym lub żurawinowym dressingiem. Ser pleśniowy na słodko możemy także zrobić w nieco inny, ale równie łatwy i szybki sposób.

Przepis na ciasto zcamembertem

Do tego celu należy przygotować niezbędne składniki, takie jak oczywiście odpowiednią porcję camemberta, najlepiej około 250-300 gramów, pół kostki masła, łyżkę brązowego cukru, 1,5 szklanki maki tortowej i pół szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich. Zależnie od własnych upodobań, w przepisie tym można również uwzględnić ulubione bakalie, świeże owoce lub nieco borówkowej lub żurawinowej konfitury.

Na początek należy przygotować odpowiednią blaszkę do pieczenia, natłuszczając ją i wykładając papierem do pieczenia. Następnie masło wraz z cukrem i szczyptą soli utrzeć na jednolitą masę, wymieszać z przesianą uprzednio mąką i połączyć z pokruszonym serem camembert oraz kawałkami orzechów i opcjonalnie pozostałych bakalii. Po dokładnym zagnieceniu ciasto przełożyć na blachę i piec w temperaturze około 160 stopni przez 50 minut. Ciasto najlepiej będzie podawać po wystudzeniu wraz z dekoracją z suszonych owoców lub z aromatycznie doprawionym, słodkim sosem owocowym. Smacznego! 

(Visited 123 times, 1 visits today)
[Głosów:0    Średnia:0/5]