Oryginalne ciasto z serem camembert

ciasto-z-serem-plesniowymObecnie coraz większe uznanie w naszym kraju zyskują smakowite, zdrowe i sycące sery pleśniowe, wśród których bez wątpienia najpopularniejszym jest oczywiście kremowy i delikatny camembert. Z tego rodzaju produktów mlecznych śmiało przygotowywać możemy zarówno smakowite, odpowiednie dla całej rodziny dania obiadowe, lekkie sałatki, jak również wykwintne i oryginale desery.

Jak się bowiem okazuje, oryginalne sery pleśniowe z powodzeniem łączyć można z wieloma różnymi smakami, na przykład mocnym i słodkim lub pikantnym, czy nawet bardzo słonym. Do sera pleśniowego z krowiego mleka, takiego jak choćby właśnie camembert warto także podawać czerwone, dość cierpkie wino, które wydobędzie pełnię smaku i aromatu camemberta.

Ciekawym pomysłem na uświetnienie wielu ważnych, rodzinnych i domowych uroczystości może zatem okazać się samodzielne przygotowanie wyśmienitego, zapiekanego sera w cieście francuskim lub naleśnikowym. Deser taki bez wątpienia przypadnie do gustu wszystkim, zarówno dorosłym jak i najmłodszym domownikom oraz okolicznościowym gościom, szczególnie jeśli przekąskę taką podamy z owocowym lub żurawinowym dressingiem. Ser pleśniowy na słodko możemy także zrobić w nieco inny, ale równie łatwy i szybki sposób.

Przepis na ciasto zcamembertem

Do tego celu należy przygotować niezbędne składniki, takie jak oczywiście odpowiednią porcję camemberta, najlepiej około 250-300 gramów, pół kostki masła, łyżkę brązowego cukru, 1,5 szklanki maki tortowej i pół szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich. Zależnie od własnych upodobań, w przepisie tym można również uwzględnić ulubione bakalie, świeże owoce lub nieco borówkowej lub żurawinowej konfitury.

Na początek należy przygotować odpowiednią blaszkę do pieczenia, natłuszczając ją i wykładając papierem do pieczenia. Następnie masło wraz z cukrem i szczyptą soli utrzeć na jednolitą masę, wymieszać z przesianą uprzednio mąką i połączyć z pokruszonym serem camembert oraz kawałkami orzechów i opcjonalnie pozostałych bakalii. Po dokładnym zagnieceniu ciasto przełożyć na blachę i piec w temperaturze około 160 stopni przez 50 minut. Ciasto najlepiej będzie podawać po wystudzeniu wraz z dekoracją z suszonych owoców lub z aromatycznie doprawionym, słodkim sosem owocowym. Smacznego! 

(Visited 119 times, 1 visits today)
[Głosów:0    Średnia:0/5]

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 45160 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/oryginalne-ciasto-z-serem-camembert/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435