Jesień to wspaniała pora do tego, by podczas zimnych wieczorów zaszyć się w ciepłym i przytulnym mieszkaniu wraz z ulubionym deserem. Do przygotowania halloweenowego ciasta użyję wprost idealnej na tę okazję dynię, która oczywiście bezpośrednio kojarzy się z tym dniem. Nie ma na co czekać! Czas brać się do pracy.
CYNAMONOWY PLACEK Z DYNI NA HALLOWEEN
Składniki:
- 200 g dyni (obranej ze skóry i bez pestek)
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- szklanka mleka
- ½ szklanki cukru
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól (wystarczy szczypta)
Przygotowanie
Krok 1. Dynie należy zetrzeć na tarce o małych oczkach (nadmiar płynu odcisnąć).
Krok 2. Następnie do miski dodać jajka, jogurt, olej, cukier, cynamon, sól i wymieszać na jednolitą masę.
Krok 3. Potem dodać do miski mąkę, proszek do pieczenia, dynię, mleko i wymieszać ponownie.
Krok 4. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, należy dodać mąki.
Krok 5. Przelać ciasto do keksówki posmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Krok 6. Piec przez 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone).