Pomysłowy przepis na tort z egzotycznymi owocami. Ten przepis na pewno bardzo Ci się spodoba, ponieważ jego wykonanie ni jest zbyt trudne, a sam efekt zaskoczy cię oryginalnością. Ciasto możesz zrobić ze składników, które z pewnością masz w swojej kuchni, a tropikalne owoce łatwo znajdziesz w każdym markecie.Oto mój przepis:
CIASTO Z DYNIĄ, OWOCEM KAKI I GRANATEM
Składniki na ciasto:
- 300 – 350 g puree z dyni
- 3 jajka
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
- łyżka miodu
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 1 ½ łyżeczki domowej przyprawy do piernika (łyżka cynamonu, ½ łyżeczki zmielonych goździków, ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki zmielonego kardamonu)
- ½ szklanki słonecznika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- granat
- 2 persymony (kaki)
Składniki na krem:
- 200 g serka śmietankowego
- kilka kropli aromatu waniliowego
- ¾ szklanki cukru pudru
- 100 g masła (masło wyjąć z lodówki, poczekać aż będzie miękkie)
Przygotowanie:
Krok 1. Do miski przesypać mąkę pszenną, pełnoziarnistą, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i wymieszać.
Krok 2. Do drugiej miski dodać dynię, jajka, miód, olej i wymieszać razem.
Krok 3. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać na jednolitą masę, a na końcu dodać słonecznik.
Krok 4. Ciasto przelać do tortownicy (u mnie tortownica miała średnice 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5. Tort piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez 30 minut.
Krok 6. W tym czasie masło należy utrzeć z cukrem pudrem.
Krok 7. Następnie dodać serek oraz aromat i ucierać na gładką masę.
Krok 8. Ostudzone ciasto przekroić na pół.
Krok 9. Dolną część posmarować połową kremu i ułożyć na niej persymonę i granat.
Krok 10. Górną częścią przykryć dolną i również posmarować kremem i ułożyć na niej owoce.