Ciasto drożdżowe, to – nie licząc sernika, piernika i bezy – mój ulubiony rodzaj wypieków. Tradycyjne przygotowanie drożdżowca, wiadomo, jest uciążliwe – najpierw trzeba długo wyrabiać, potem trzeba długo czekać na wyrośnięcie. Tu przepis na pyszne ciasto drożdżowe w wersji uproszczonej – czeka się na wyrośnięcie, ale proces wyrabiania jest skrócony do dobrego wymieszania.
Do masy można dodać rodzynki, a wierzch obsypać kruszonką. Polecam ten przepis, gdy nagle dopadnie nas ochota na coś drożdżowego.
Składniki na prosty placek drożdżowy:
- Mąka pszenna – 450 g + 2 łyżeczki
- Mleko – 250 ml + 5 łyżek
- Masło roztopione lub olej – 100 ml
- Drożdże świeże – 40 g
- Jajko – 2 szt.
- Cukier – 80 g + 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy lub aromat waniliowy
Przygotowanie krok po kroku ciasta drożdżowego:
- Robię zaczyn: do miseczki wrzucam drożdże, łyżeczkę cukru, podgrzane mleko (ciepłe lecz nie gorące) – 5 łyżek, 2 łyżeczki mąki i dokładnie mieszam, naczynie odkładam w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
- W dużej misce umieszczam przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy lub aromat, jajka rozbełtane widelcem oraz ciepłe mleko.
- Wszystkie składniki mieszam dokładnie łyżką drewnianą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość luźne, to nic, tak ma być, byle żeby masa była jednolita.
- Teraz dodaję tłuszcz i ponownie mieszam, próbując wtłaczać jak najwięcej powietrza (ok. 2-3 minuty). Po czym miskę nakrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 60 minut).
- Po godzinie zawartość miski powinna co najmniej dwa razy podwoić swoją objętość. Ciasto ponownie mieszam około 2 minut wtłaczając powietrze.
- Formy do pieczenia (duża blacha, keksówka, forma do muffinek) wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem, a następnie posypuję bułką tartą.
- Do formy wlewam ciasto, nie więcej niż do 3/4 wysokości i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 60 minut.
Słodkości nigdy za wiele!
(Visited 165 times, 1 visits today)
[Głosów:2 Średnia:5/5]