Nie ma chyba lepszego deseru niż smakowity tort czekoladowy. Jeśli go dobrze przygotujemy, możemy mieć pewność, że my i nasi goście będą w stu procentach zadowoleni, a nawet zachwyceni.
Jednym z najbardziej cenionych przez smakoszy tortów czekoladowych jest tort Sachera (Sachertorte). Deser ten stworzony został przez młodszego kucharza Franza Sachera na dworze księcia Metternicha wieku XIX w Wiedniu. Istnieje wiele przepisów na ten specjał, ale najogólniej mówiąc, tort Sachera to tort czekoladowy przekładany morelową lub brzoskwiniową konfiturą i oblany czekoladową polewą. Oto przepis na to pyszne ciasto!
Składniki na ciasto:
- – 140 g masła
- – 2 tabliczki (200 g) czekolady gorzkiej
- – 160 g cukru
- – 7-8 jajek
- – cukier puder ok. 30 g
- – łyżeczka proszku do pieczenia
- – 140 g mąki pszennej
Składniki na polewę:
- – 200 g słodkiej śmietany 30%
- – 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- – 1,5 łyżeczki żelatyny
- – ok. 50 g masła
Składniki na masę:
- – słoiczek dżemu morelowego lub konfitury brzoskwiniowej
- – odrobina rumu
Sposób przyrządzania:
Masło przeznaczone na polewę zamrozić w zamrażalniku. W tym czasie przygotować ciasto. Najpierw połamać czekoladę na kawałeczki i rozpuścić w wodzie, następnie pozostawić do ostygnięcia.
Rozbić jajka, rozdzielić białka od żółtek, masło (nie to zamrożone, tylko to na ciasto) utrzeć z cukrem na puszystą masę i zmiksować z ostudzoną, ale nie całkiem twardą czekoladę, w trakcie miksowania dodawać stopniowo żółtka. Z kolei białka ubić na pianę i do ubitych dodać cukier puder. Całość zmieszać z masą czekoladową. W następnej kolejności mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wrzucić do masy czekoladowej.
Tak przygotowane łatwe ciasto czekoladowe wyłożyć do tortownicy i piec go w temperaturze ok. 180 stopni przez 60 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostygnięcia i przeciąć na pół tak, aby otrzymać dwa krążki. Konfiturę należy podgrzać i rozsmarować jej połowę na pierwszym blacie tortu skropionym wcześniej rumem. Następnie przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę dżemu. Pozostawić całość w spokoju do zastygnięcia konfitury. W międzyczasie przygotować polewę. W tym celu posiekać czekoladę na drobne kawałki, przygotować żelatynę.
Czekoladę zmieszać z zagotowaną śmietaną, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do tego gotową żelatynę i dokładnie rozmieszać. Polewę zostawić na parę minut i po tym czasie połączyć ją z zamrożonym na początku masłem. Naczynie z płynną czekoladą polewą umieścić w zimnej wodzie i poczekać, aż masa stanie się gęsta (co pewien czas zamieszać).
Na koniec polać ciasto tortowe polewą i gotowy tort wstawić do lodówki na kilka godzin.