Wariacje na temat tortu Sachera

tort sacheraNie ma chyba lepszego deseru niż smakowity tort czekoladowy. Jeśli go dobrze przygotujemy, możemy mieć pewność, że my i nasi goście będą w stu procentach zadowoleni, a nawet zachwyceni.
Jednym z najbardziej cenionych przez smakoszy tortów czekoladowych jest tort Sachera (Sachertorte). Deser ten stworzony został przez młodszego kucharza Franza Sachera na dworze księcia Metternicha wieku XIX w Wiedniu. Istnieje wiele przepisów na ten specjał, ale najogólniej mówiąc, tort Sachera to tort czekoladowy przekładany morelową lub brzoskwiniową konfiturą i oblany czekoladową polewą. Oto przepis na to pyszne ciasto!

Składniki na ciasto:

  • – 140 g masła
  • – 2 tabliczki (200 g) czekolady gorzkiej
  • – 160 g cukru
  • – 7-8 jajek
  • – cukier puder ok. 30 g
  • – łyżeczka proszku do pieczenia
  • – 140 g mąki pszennej

Składniki na polewę:

  • – 200 g słodkiej śmietany 30%
  • – 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • – 1,5 łyżeczki żelatyny
  • – ok. 50 g masła

Składniki na masę:

  • – słoiczek dżemu morelowego lub konfitury brzoskwiniowej
  • – odrobina rumu

Sposób przyrządzania:

Masło przeznaczone na polewę zamrozić w zamrażalniku. W tym czasie przygotować ciasto. Najpierw połamać czekoladę na kawałeczki i rozpuścić w wodzie, następnie pozostawić do ostygnięcia.

Rozbić jajka, rozdzielić białka od żółtek, masło (nie to zamrożone, tylko to na ciasto) utrzeć z cukrem na puszystą masę i zmiksować z ostudzoną, ale nie całkiem twardą czekoladę, w trakcie miksowania dodawać stopniowo żółtka. Z kolei białka ubić na pianę i do ubitych dodać cukier puder. Całość zmieszać z masą czekoladową. W następnej kolejności mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wrzucić do masy czekoladowej.

Tak przygotowane łatwe ciasto czekoladowe wyłożyć do tortownicy i piec go w temperaturze ok. 180 stopni przez 60 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostygnięcia i przeciąć na pół tak, aby otrzymać dwa krążki. Konfiturę należy podgrzać i rozsmarować jej połowę na pierwszym blacie tortu skropionym wcześniej rumem. Następnie przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę dżemu. Pozostawić całość w spokoju do zastygnięcia konfitury. W międzyczasie przygotować polewę. W tym celu posiekać czekoladę na drobne kawałki, przygotować żelatynę.

Czekoladę zmieszać z zagotowaną śmietaną, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do tego gotową żelatynę i dokładnie rozmieszać. Polewę zostawić na parę minut i po tym czasie połączyć ją z zamrożonym na początku masłem. Naczynie z płynną czekoladą polewą umieścić w zimnej wodzie i poczekać, aż masa stanie się gęsta (co pewien czas zamieszać).

Na koniec polać ciasto tortowe polewą i gotowy tort wstawić do lodówki na kilka godzin.

(Visited 1 010 times, 1 visits today)
[Głosów:1    Średnia:5/5]