Wariacje na temat tortu Sachera

tort sacheraNie ma chyba lepszego deseru niż smakowity tort czekoladowy. Jeśli go dobrze przygotujemy, możemy mieć pewność, że my i nasi goście będą w stu procentach zadowoleni, a nawet zachwyceni.
Jednym z najbardziej cenionych przez smakoszy tortów czekoladowych jest tort Sachera (Sachertorte). Deser ten stworzony został przez młodszego kucharza Franza Sachera na dworze księcia Metternicha wieku XIX w Wiedniu. Istnieje wiele przepisów na ten specjał, ale najogólniej mówiąc, tort Sachera to tort czekoladowy przekładany morelową lub brzoskwiniową konfiturą i oblany czekoladową polewą. Oto przepis na to pyszne ciasto!

Składniki na ciasto:

  • – 140 g masła
  • – 2 tabliczki (200 g) czekolady gorzkiej
  • – 160 g cukru
  • – 7-8 jajek
  • – cukier puder ok. 30 g
  • – łyżeczka proszku do pieczenia
  • – 140 g mąki pszennej

Składniki na polewę:

  • – 200 g słodkiej śmietany 30%
  • – 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • – 1,5 łyżeczki żelatyny
  • – ok. 50 g masła

Składniki na masę:

  • – słoiczek dżemu morelowego lub konfitury brzoskwiniowej
  • – odrobina rumu

Sposób przyrządzania:

Masło przeznaczone na polewę zamrozić w zamrażalniku. W tym czasie przygotować ciasto. Najpierw połamać czekoladę na kawałeczki i rozpuścić w wodzie, następnie pozostawić do ostygnięcia.

Rozbić jajka, rozdzielić białka od żółtek, masło (nie to zamrożone, tylko to na ciasto) utrzeć z cukrem na puszystą masę i zmiksować z ostudzoną, ale nie całkiem twardą czekoladę, w trakcie miksowania dodawać stopniowo żółtka. Z kolei białka ubić na pianę i do ubitych dodać cukier puder. Całość zmieszać z masą czekoladową. W następnej kolejności mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wrzucić do masy czekoladowej.

Tak przygotowane łatwe ciasto czekoladowe wyłożyć do tortownicy i piec go w temperaturze ok. 180 stopni przez 60 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostygnięcia i przeciąć na pół tak, aby otrzymać dwa krążki. Konfiturę należy podgrzać i rozsmarować jej połowę na pierwszym blacie tortu skropionym wcześniej rumem. Następnie przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę dżemu. Pozostawić całość w spokoju do zastygnięcia konfitury. W międzyczasie przygotować polewę. W tym celu posiekać czekoladę na drobne kawałki, przygotować żelatynę.

Czekoladę zmieszać z zagotowaną śmietaną, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do tego gotową żelatynę i dokładnie rozmieszać. Polewę zostawić na parę minut i po tym czasie połączyć ją z zamrożonym na początku masłem. Naczynie z płynną czekoladą polewą umieścić w zimnej wodzie i poczekać, aż masa stanie się gęsta (co pewien czas zamieszać).

Na koniec polać ciasto tortowe polewą i gotowy tort wstawić do lodówki na kilka godzin.

(Visited 1 003 times, 1 visits today)
[Głosów:1    Średnia:5/5]

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 45578 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/wariacje-na-temat-tortu-sachera/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435