Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Ciasto czekoladowe przekładane krok po kroku

Wariacje na temat tortu Sachera

tort sacheraNie ma chyba lepszego deseru niż smakowity tort czekoladowy. Jeśli go dobrze przygotujemy, możemy mieć pewność, że my i nasi goście będą w stu procentach zadowoleni, a nawet zachwyceni.
Jednym z najbardziej cenionych przez smakoszy tortów czekoladowych jest tort Sachera (Sachertorte). Deser ten stworzony został przez młodszego kucharza Franza Sachera na dworze księcia Metternicha wieku XIX w Wiedniu. Istnieje wiele przepisów na ten specjał, ale najogólniej mówiąc, tort Sachera to tort czekoladowy przekładany morelową lub brzoskwiniową konfiturą i oblany czekoladową polewą. Oto przepis na to pyszne ciasto!

Składniki na ciasto:

  • – 140 g masła
  • – 2 tabliczki (200 g) czekolady gorzkiej
  • – 160 g cukru
  • – 7-8 jajek
  • – cukier puder ok. 30 g
  • – łyżeczka proszku do pieczenia
  • – 140 g mąki pszennej

Składniki na polewę:

  • – 200 g słodkiej śmietany 30%
  • – 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • – 1,5 łyżeczki żelatyny
  • – ok. 50 g masła

Składniki na masę:

  • – słoiczek dżemu morelowego lub konfitury brzoskwiniowej
  • – odrobina rumu

Sposób przyrządzania:

Masło przeznaczone na polewę zamrozić w zamrażalniku. W tym czasie przygotować ciasto. Najpierw połamać czekoladę na kawałeczki i rozpuścić w wodzie, następnie pozostawić do ostygnięcia.

Rozbić jajka, rozdzielić białka od żółtek, masło (nie to zamrożone, tylko to na ciasto) utrzeć z cukrem na puszystą masę i zmiksować z ostudzoną, ale nie całkiem twardą czekoladę, w trakcie miksowania dodawać stopniowo żółtka. Z kolei białka ubić na pianę i do ubitych dodać cukier puder. Całość zmieszać z masą czekoladową. W następnej kolejności mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wrzucić do masy czekoladowej.

Tak przygotowane łatwe ciasto czekoladowe wyłożyć do tortownicy i piec go w temperaturze ok. 180 stopni przez 60 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostygnięcia i przeciąć na pół tak, aby otrzymać dwa krążki. Konfiturę należy podgrzać i rozsmarować jej połowę na pierwszym blacie tortu skropionym wcześniej rumem. Następnie przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę dżemu. Pozostawić całość w spokoju do zastygnięcia konfitury. W międzyczasie przygotować polewę. W tym celu posiekać czekoladę na drobne kawałki, przygotować żelatynę.

Czekoladę zmieszać z zagotowaną śmietaną, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do tego gotową żelatynę i dokładnie rozmieszać. Polewę zostawić na parę minut i po tym czasie połączyć ją z zamrożonym na początku masłem. Naczynie z płynną czekoladą polewą umieścić w zimnej wodzie i poczekać, aż masa stanie się gęsta (co pewien czas zamieszać).

Na koniec polać ciasto tortowe polewą i gotowy tort wstawić do lodówki na kilka godzin.

(Visited 787 times, 5 visits today)
[Głosów:1    Średnia:5/5]