JABŁKOWE RÓŻE W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
- 2 duże czerwone jabłka
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- cukier puder do posypania
Krok 1. Umyj, przekrój na pół i wydryluj jabłka.
Krok 2. Następnie pokrój jabłka na cienkie plastry.
Krok 3. Pokrojone jabłka przełóż do garnka, skrop cytryną i zalej wodą i gotuj 2-3 minuty.
Krok4. Później wyłóż je na sitko i poczekaj aż wystygną.
Krok 5. W tym czasie nasyp do miseczki cukier oraz cynamon i wymieszaj razem.
Krok 6. Rozłóż ciasto na blacie i pokrój je na paski (około 6-7 cm).
Krok 7. Posyp wszystkie paski cukrem z cynamonem.
Krok 8. Ułóż jabłka połówce paska a resztą przykryj jabłka.
Krok 9. Zwiń ciastka i włóż je do muffinkowych foremek.
Krok 10. Włóż jabłkowe róże do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 min i przykryj folią aluminiową (kilka minut przed końcem ściągnij folię, aby ciasteczka się przyrumieniły).