Kolejny pomysł na coś (prawie) z niczego. Łatwe ciasteczka, do zrobienia których wykorzystamy pozostałą po wytworzeniu domowego soku marchewkowego – pulpę marchwiową. Ale to nie wszystko – dodamy także zdrowe płatki owsiane, pełne składników odżywczych ziarna i orzechy, a na osłodę będzie miód. Ciastka można zajadać bez dodatków, ale osoby, które nieszczególnie dbają o linię, mogą ozdobić wierzch ciasteczek domowym lukrem. Pysznie, prosto i tanio!
Składniki:
- Pulpa marchewkowa z sokowirówki – 1,5 szklanki (z około 750 g marchewki)
- Płatki owsiane – 1 szklanka
- Miód – 3 łyżki
- Olej – 1/4 szklanki
- Jajo – 1 szt
- Sok wyciśnięty z 2 jabłek średniej wielości – 1/4 szklanki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Słonecznik, sezam, orzechy włoskie posiekane – po garści
- Masło, bułka tarta
- Lukier – cukier puder, sok z cytryny, woda
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Ciasto powinno mieć spójną konsystencję (jeżeli jest zbyt rzadkie, należy dosypać więcej płatków, jeżeli zbyt gęste – dodać więcej soku jabłkowego).
- Z ciasta odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego i forujemy małe płaskie ciastka.
- Ciastka układamy na blasze uprzednio natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy blaszkę na około 25 minut (do zrumienienia).
- Po ostygnięciu ciasteczka można polać domowym lukrem: do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy łyżkę soku z cytryny i dosłownie parę kropli ciepłej wody i mieszamy. Ma powstać gęsta, biała masa, którą należy oblać ciasteczka i odłożyć do zastygnięcia.
Słodkości nigdy za wiele!
(Visited 178 times, 1 visits today)
[Głosów:0 Średnia:0/5]