Takie ciasta lubię najbardziej, proste do zrobienia, na zasadzie – wsyp do miski, wymieszkaj, przelej do formy i piecz.
Składniki na proste ciasto bananowe:
- Banany (bardzo dojrzałe/przejrzałe) – 2-3 szt.
- Mąka pszenna – 2 szklanki
- Cukier – 1/3 szklanki
- Olej rzepakowy – 1/3 szklanki
- Jajka – 2 szt.
- Cukier waniliowy / aromat waniliowy – 1 szt. / 3 krople
- Soda oczyszczona / proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
- Rodzynki (opcjonalnie) – garść
- Orzechy włoskie (opcjonalnie) – garść
- Sól – szczypta
Wykonanie chlebka bananowego krok po kroku:
- Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na papkę.
- W misce wymieszać banany z olejem, jajkami, cukrem, cukrem waniliowym/aromatem.
- Do masy dosypujemy mąkę, sodę/proszek do pieczenia, sól oraz rodzynki i orzechy, ponownie mieszamy.
- Ciasto przelewam do formy-keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut (piekę do suchego patyczka).
Save
Słodkości nigdy za wiele!
(Visited 235 times, 1 visits today)
[Głosów:2 Średnia:5/5]