Przepisy na ciasta, ciasteczka i desery

Wariacje na temat tortu Sachera

Nie ma chyba lepszego deseru niż smakowity tort czekoladowy. Jeśli go dobrze przygotujemy, możemy mieć pewność, że my i nasi goście będą w stu procentach zadowoleni, a nawet zachwyceni.
Jednym z najbardziej cenionych przez smakoszy tortów czekoladowych jest tort Sachera (Sachertorte). Deser ten stworzony został przez młodszego kucharza Franza Sachera na dworze księcia Metternicha wieku XIX w Wiedniu. Istnieje wiele przepisów na ten specjał, ale najogólniej mówiąc, tort Sachera to tort czekoladowy przekładany morelową lub brzoskwiniową konfiturą i oblany czekoladową polewą. Oto przepis na to pyszne ciasto!

Składniki na ciasto:

Składniki na polewę:

Składniki na masę:

Sposób przyrządzania:

Masło przeznaczone na polewę zamrozić w zamrażalniku. W tym czasie przygotować ciasto. Najpierw połamać czekoladę na kawałeczki i rozpuścić w wodzie, następnie pozostawić do ostygnięcia.

Rozbić jajka, rozdzielić białka od żółtek, masło (nie to zamrożone, tylko to na ciasto) utrzeć z cukrem na puszystą masę i zmiksować z ostudzoną, ale nie całkiem twardą czekoladę, w trakcie miksowania dodawać stopniowo żółtka. Z kolei białka ubić na pianę i do ubitych dodać cukier puder. Całość zmieszać z masą czekoladową. W następnej kolejności mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wrzucić do masy czekoladowej.

Tak przygotowane łatwe ciasto czekoladowe wyłożyć do tortownicy i piec go w temperaturze ok. 180 stopni przez 60 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostygnięcia i przeciąć na pół tak, aby otrzymać dwa krążki. Konfiturę należy podgrzać i rozsmarować jej połowę na pierwszym blacie tortu skropionym wcześniej rumem. Następnie przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę dżemu. Pozostawić całość w spokoju do zastygnięcia konfitury. W międzyczasie przygotować polewę. W tym celu posiekać czekoladę na drobne kawałki, przygotować żelatynę.

Czekoladę zmieszać z zagotowaną śmietaną, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do tego gotową żelatynę i dokładnie rozmieszać. Polewę zostawić na parę minut i po tym czasie połączyć ją z zamrożonym na początku masłem. Naczynie z płynną czekoladą polewą umieścić w zimnej wodzie i poczekać, aż masa stanie się gęsta (co pewien czas zamieszać).

Na koniec polać ciasto tortowe polewą i gotowy tort wstawić do lodówki na kilka godzin.

(Visited 1 003 times, 1 visits today)
[Głosów:1    Średnia:5/5]

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught Exception: Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-xn--sodkoci-njb3u-com-pl/wariacje-na-temat-tortu-sachera`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!doctype html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367