Oto mój przepis na placek truskawkowy:
UCIERANY PLACEK TRUSKAWKOWY Z KRUSZONKĄ
Składniki na ciasto:
- 125g mąki pszennej
- 125g mąki owsianej ( zmieliłam płatki owsiane w młynku do kawy i zrobiłam własną mąkę)
- 60g masła
- 250ml maślanki
- jajko
- 125g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 400g truskawek bez szypułek (należy je przepołowić)
- kilka kropel aromatu waniliowego
* wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej
** ja używałam tortownicy o średnicy 26 cm
Składniki na kruszonkę:
- 35g mąki pszennej
- 35g mąki owsianej
- 60g lekko roztopionego masła
- 100g cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1. Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy do miski.
Krok 2. W innej misce ucieramy ze sobą cukier, aromat i masło.
Krok 3. Następnie dodajemy jajko i ucieramy całość aż składniki się połączą.
Krok 4. Później dodajemy do tego na przemian maślankę i mieszaninę mąki, proszku i sody.
Krok 5. Powstałe ciasto delikatnie mieszamy tak, aby wszystkie produkty się połączyły.
Krok 6. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.
Krok 7. Na wierzch ciasta układamy blisko siebie przekrojone wcześniej truskawki.
Krok 8. Następnie łączymy ze sobą w misce masło, obie mąki, cukier i aromat i rozcieramy w palcach na kruszonkę.
Krok 9. Placek posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45-50 minut.