Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Leśny mech z dżemem truskawkowym krok po kroku

Zielony placek ze szpinakiem

zielony-place-z-dzememNadeszła wreszcie wiosna więc śmiało można zabrać się za sezonowe wypieki. Mam kilka ulubionych ciast, ale to jest szczególnie mi bliskie, bo zachwyca swoją prostotą i pięknem. Dzisiaj w roli głównej jest . Zieleń uzyskuję wyłącznie z naturalnego barwnika, którym w tym przypadku jest szpinak, nadaje on ciastu fantastyczna trawiastą zieleń. Koniecznie wypróbujcie mój przepis.
Oto przepis na zielony placek:

LEŚNE RUNO ZE SZPINAKIEM I TRUSKAWKAMI

Składniki na ciasto:

  • 450g mrożonego szpinaku (może być również świeży – 250g)
  • 300g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml oleju
  • aromat waniliowy
  • 200g cukru

Składniki na krem:

  • 500g słodkiej śmietany 30%
  • łyżka cukru pudru
  • 2 śmietan-fix

*Dodatkowo 4 łyżki dżemu truskawkowego oraz świeże truskawki do dekoracji.
*Ciasto przygotowałam w dwóch keksówkach (dużej i małej).

Przygotowanie:

Krok 1. Na początku w misce mieszamy ze sobą cukier, jajka i kilka kropel aromatu, tak aby powstała masa.
Krok 2. Dalej mieszając jednocześnie wlewamy olej.
Krok 3. W osobnej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 4. Następnie łączymy mąkę z masą delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.
Krok 5. Do gotowego ciasta można dodać rozdrobniony szpinak i znów wymieszać (przedtem szpinak należy odcisnąć z wody).
Krok 6. Foremkę smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Krok 7. Placek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 min (ciasto piec do suchego patyka).lesny-mech-przepis
Krok 8. Po upieczeniu nie wyciągamy ciasta od razu, ale zostawiamy je w środku uchylając drzwiczki.
Krok 9. Biszkopt wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 10. W tym czasie ubijamy śmietankę ze śmietan-fix’ami a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Krok 11. Ostrożnie odkrawamy brzegi ciasta i kruszymy je w misce.
Krok 12. Ciasto kroimy wzdłuż, tak aby powstały dwa blaty.
Krok 13. Dolny blat smarujemy dżemem a następnie sztywną śmietaną i przykrywamy go górnym blatem.
Krok 14. Górny blat smarujemy śmietaną i posypujemy okruszkami.
Krok 15. Na samej górze kładziemy truskawki dla dekoracji. 

(Visited 183 times, 4 visits today)
[Głosów:3    Średnia:5/5]