Słodkie desery to kulinarne przyjemności, których wielu z nas nie potrafi sobie odmówić. Gdy nie istnieją zdrowotne przeciwwskazania co do ich spożywania (np. nadwaga, cukrzyca) to od czasu do czasu możemy sięgać po te przepyszne i kaloryczne (niestety) słodkości.
Jednak jeżeli borykamy się z podwyższonym poziomem „złego” cholesterolu we krwi, nasza dieta wymaga odrzucenia wielu produktów i zastąpienia ich zdrowymi zamiennikami. Wbrew pozorom, nie musi to oznaczać całkowitej rezygnacji ze smacznych deserów, pod warunkiem, że w odpowiedni sposób je przyrządzimy nadając im dietetyczny charakter. Jak wykonać ciastka owsiane?
Dobrym pomysłem jest przygotowanie owsianych ciasteczek bogatych w dobroczynny błonnik, skutecznie obniżający poziom cholesterolu.
CIASTECZKA OWSIANE
Składniki (na 4 porcje):
1 szklanka płatków owsianych
Pół szklanki otrębów żytnich
70 dag świeżych brzoskwiń
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki płynnego miodu
10 dag orzechów włoskich
10 dag suszonych moreli
2 łyżki ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy mus: Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i dokładnie miksujemy. Dodajemy oliwę i płynny miód. Orzechy i morele siekamy na drobne kawałeczki. Płatki owsiane i otręby wrzucamy do naczynia z musem owocowym, do którego dodajemy także orzechy o morele. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe ciasteczka a wierzch posypujemy ziarnami słonecznika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.