Łowicz to przepiękne historyczne miasto, które położone jest w centralnej Polsce, na Mazowszu, nad rzeką Bzurą. Niedaleko jest stąd do Warszawy i Łodzi. Atrakcyjne turystycznie położenie sprawia, że miasto Łowicz jest miejscem docelowym dla wielu podróżników, a także doskonałą bazą wypadową na dalsze wyjazdy (poza miasto, w poszukiwaniu zabytków). Łowicki folklor i tradycyjna kuchnia znane są nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Bogactwo kolorów, smaków i obrzędów przyciąga turystów z najodleglejszych miejsc na świecie.
Każdy , kto wybiera się na Mazowsze, powinien spróbować regionalnych potraw, które serwowane są w restauracjach czy gospodarstwach agroturystycznych. Podpłomyki, żur czy zalewajka to przepyszne dania łowickie, które zaspokoją gusta nie jednego smakosza. Nie trzeba natomiast jechać do Łowicza, aby skosztować piernika z marchwi, który uchodzi za sztandarowy łowicki przysmak.
Do zrobienia tego ciasta potrzebne jest:
- 50 dag mąki,
- 3 szklanki startej słodkiej marchwi,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- ½ kostki masła,
- przyprawa do piernika,
- trochę miodu (do smaku),
- 2 łyżki karmelu (cukier stopiony na patelni i zmieszany z wodą),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- orzechy włoskie oraz tłuszcz
- bułka tarta do posypania foremki.
Wszystkie składniki na piernik należy dobrze ze sobą wymieszać (zachowując kolejność), a kiedy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, trzeba wylać je do formy keksowej i piec przez ok. godzinę temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto jest gotowe, można je posypać cukrem pudrem, albo udekorować lukrem.