Dekorowanie choinki może być nie lada wyzwaniem i jednocześnie niezwykle fascynującą zabawą. Jeśli nie chcemy, aby w naszym mieszkaniu zagościło typowe drzewko ozdobione klasycznymi bombkami, wówczas możemy postarać się o samodzielne przygotowanie ozdób choinkowych. Mogą to być pachnące ozdoby z suszonych kwiatów, filcowe zawieszki czy świąteczne ciasteczka-ludziki z lukrem.
Miłośnikom słodkich ozdób z całą pewnością do gustu powinny także przypaść pierniki na choinkę z landrynkami, które w blasku kolorowych lampek będą przepięknie błyszczeć.
Pierniczki do zawieszenia na choince z landrynkami często nazywane są ciasteczkami z witrażem, ponieważ przez kolorowe landrynki wpada przez nie światło i sprawia, że całe pomieszczenie napełnia się wyjątkowym klimatem. Przygotowanie takich pierniczków nie jest bardzo trudne, więc z wykonaniem tego rodzaju ozdób na bożonarodzeniowe drzewko z całą pewnością powinna poradzić sobie każda domowa gospodyni. Do wspólnej pracy przy robieniu pierniczków na choinkę z landrynkami warto też zachęcić własne pociechy. Takie pierniczki będą stanowić bardzo efektowną ozdobę na choinkę, ale pamiętajmy, że będą one również jadalne, więc mogą bardzo szybko zniknąć z naszego bożonarodzeniowego drzewka.
Do wykonania pierniczków z landrynkami będziemy potrzebować dwie szklanki mąki, jedno jajko, pół szklanki miodu, kilka łyżek cukru pudru, łyżkę masła, łyżkę przypraw korzennych, łyżeczkę proszku do pieczenia, kilka łyżek wody, łyżkę kakao oraz jedno opakowanie kolorowych landrynek.
Najpierw ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto, dodać miód oraz wodę. Powinno mieć ono lepką konsystencję, więc jeśli będzie taka potrzeba, można jeszcze dodać wody. Następnie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy różne kształty (najlepiej w tym celu posłużyć się foremkami). Pamiętajmy, aby w każdym pierniczku zrobić dziurkę, dzięki której później będziemy mogli nawlec je na wstążkę. Gotowe ciastka układamy na papierze do pieczenia, a na końcu posypujemy je drobno pokruszonymi landrynkami. Pierniczki z landrynkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury sto osiemdziesiąt stopni Celsjusza przez około piętnaście minut.
Kolorowe pierniki na choinkę z landrynkami będą bardzo pięknie wyglądać na świątecznym drzewku, niezależnie od tego czy będzie ono sztuczne czy żywe. Wykonane w ten sposób ciastka można jednak wykorzystać nie tylko do ozdobienia drzewka świątecznego choinki. Można je również z powodzeniem układać na talerzykach, gdyż na stole także będą prezentować się niezwykle efektownie i z całą pewnością zjedzenia takich smakołyków nie będzie w stanie odmówić sobie żaden domownik.