Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Marchewkowo-dyniowe muffinki z lukrem waniliowym krok po kroku

Domowe babeczki z odpadków z sokowirówki

pyszne babwczki z dyniPrzygotowując sok z warzyw i owoców w sokowirówce, najczęściej wyrzucamy resztki do kosza, ponieważ sądzimy, że nie są już do niczego przydatne. Otóż właśnie nie… z odpadów można zrobić wspaniały i wyjątkowy deser.  Aby zaskoczyć rodzinę i znajomych oryginalnymi wypiekami, przygotuj pyszne babeczki z resztek z sokowirówki. Ciasto jest bardzo proste, a poza tym nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych i świetnie nadaje się nawet dla początkujących. Oto ciekawy sposób na przygotowanie muffinek marchewkowo-dyniowych krok po kroku.

CYNAMONOWE BABECZKI Z RESZTEK Z SOKOWIRÓWKI

Składniki:

  • resztki z sokowirówki z 1 kg marchewki
  • resztki z sokowirówki z 1 kg dyni
  • 5 łyżek oleju (50g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki słonecznika

DOMOWY LUKIER WANILIOWYmuffinki z cynamonem i marchewka

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego

Krok 1. Na początku do dużej miski dodajemy 2 całe jajka,olej i miód.
Krok 2. Dodajemy do tego płatki owsiane, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
Krok 3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Krok 4. Do mieszaniny dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.
Krok 5. Na koniec dodajemy słonecznik,resztki z marchewki i dyni.
Krok 6. Ciasto mieszany do utworzenia się jednolitej masy.
Krok 7. Przekładamy ciasto do muffinkowych foremek.
Krok 8. Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Do dekoracji marchewkowych muffinek możemy przygotować domowej roboty waniliowy lukier.

Krok 1. Do miseczki wsypujemy cukier puder.
Krok 2. Następnie dodajemy wodę, sok cytrynowy i  aromat waniliowy.
Krok 3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tak, by powstała jednolita biała masa. 

(Visited 305 times, 1 visits today)
[Głosów:0    Średnia:0/5]