Przepisy na ciasta, ciasteczka i desery

Zielony placek ze szpinakiem

Nadeszła wreszcie wiosna więc śmiało można zabrać się za sezonowe wypieki. Mam kilka ulubionych ciast, ale to jest szczególnie mi bliskie, bo zachwyca swoją prostotą i pięknem. Dzisiaj w roli głównej jest . Zieleń uzyskuję wyłącznie z naturalnego barwnika, którym w tym przypadku jest szpinak, nadaje on ciastu fantastyczna trawiastą zieleń. Koniecznie wypróbujcie mój przepis.
Oto przepis na zielony placek:

LEŚNE RUNO ZE SZPINAKIEM I TRUSKAWKAMI

Składniki na ciasto:

Składniki na krem:

*Dodatkowo 4 łyżki dżemu truskawkowego oraz świeże truskawki do dekoracji.
*Ciasto przygotowałam w dwóch keksówkach (dużej i małej).

Przygotowanie:

Krok 1. Na początku w misce mieszamy ze sobą cukier, jajka i kilka kropel aromatu, tak aby powstała masa.
Krok 2. Dalej mieszając jednocześnie wlewamy olej.
Krok 3. W osobnej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 4. Następnie łączymy mąkę z masą delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.
Krok 5. Do gotowego ciasta można dodać rozdrobniony szpinak i znów wymieszać (przedtem szpinak należy odcisnąć z wody).
Krok 6. Foremkę smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Krok 7. Placek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 min (ciasto piec do suchego patyka).
Krok 8. Po upieczeniu nie wyciągamy ciasta od razu, ale zostawiamy je w środku uchylając drzwiczki.
Krok 9. Biszkopt wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 10. W tym czasie ubijamy śmietankę ze śmietan-fix’ami a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Krok 11. Ostrożnie odkrawamy brzegi ciasta i kruszymy je w misce.
Krok 12. Ciasto kroimy wzdłuż, tak aby powstały dwa blaty.
Krok 13. Dolny blat smarujemy dżemem a następnie sztywną śmietaną i przykrywamy go górnym blatem.
Krok 14. Górny blat smarujemy śmietaną i posypujemy okruszkami.
Krok 15. Na samej górze kładziemy truskawki dla dekoracji. 

(Visited 445 times, 2 visits today)
[Głosów:3    Średnia:5/5]

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught Exception: Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-xn--sodkoci-njb3u-com-pl/zielony-placek-ze-szpinakiem`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!doctype html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {m in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367