Pracująca sobota, wieczorem mają przyjść goście a Twoja lodówka świeci pustkami… Nie masz ani czasu, ani ochoty na wielogodzinne pichcenie. Powiedzmy sobie szczerze – pola do popisu nie dają Ci też składniki (a w tym wypadku raczej ich brak). Coś przygotować jednak trzeba. Najlepszym pomysłem będzie prosty i szybki deser, który podasz do kawy lub herbaty.
Ekspresowe wafle z czekoladą – do ich zrobienia nie potrzeba drogich produktów, dużych umiejętności kucharskich i sporej ilości czasu. Przydadzą się natomiast dobre chęci, wafle, czekolada, mleko, masło i kakao.
Sprawdź, jak zrobić prostego andruta z masą domowej roboty.
Przepis na wafle przekładane czekoladą
Składniki: 1 opakowanie wafli prostokątnych, kostka masła, 3 duże łyżki kakao, 1,5 cukru pudru, 6 łyżek mleka.
Przygotowanie masy czekoladowej – cukier puder i kakao wsypujemy do mleka. Mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu. Pozwalamy masie ostygnąć. Czekamy aż masa do naszego szybkiego ciasta zagęści się.
Przygotowanie deseru: Masło kroimy na kawałki i stopniowo łączymy z masą. Ucieramy. Przygotowujemy wafel, nakładamy na niego część masy, przykrywamy kolejnym andrutem, tego z kolei smarujemy następną porcją masy. Potem jeszcze raz wafel i następna porcja masy. Waflowy placek kładziemy na deseczce, nakładamy na niego papier do pieczenia, dociskamy książką. Kroimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Ewentualnie możemy polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Wafle możemy przełożyć również; masą krówkową, kokosową, kremem budyniowym, mlekiem w proszku, galaretką (np. wiśniową).
Smacznego!