Zawijane drożdżówki z białym serem

robienie-drozdzowek-w-domuCo zrobić z nudnym weekendowym popołudniem? A Ja właśnie wiem co… Nie ma nic lepszego niż zrobienie pysznych lukrowanych drożdżówek z serem. Z Mojego przepisu zawsze wychodzą puszyste i lekkie, więc nie marnuj czasu i zabieraj się za samodzielne przygotowane drożdżówek z mielonym twarogiem. Po upieczeniu takich przysmaków z pewnością możesz pochwalić się swoimi wypiekami przed rodziną i znajomymi. Zapewniam, że będą zachwyceni.
Oto Mój przepis:

Skręcona drożdżówki z mielonym serem

Składniki na ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 10 g drożdży świeżych
– 2 łyżki cukru
– jajko
– 150 ml mleka
– 45 g roztopionego masła
– szczypta soli

Składniki na masę serową:
– 2 łyżki cukru pudru
– jajko
– 250 g mielonego twarogu
– kilka kropel aromatu waniliowego

*dodatkowo do posmarowania drożdżówek przed upieczeniem:
– jajko
– łyżka mleka

*do zagęszczenia masy serowej:
– mąka ziemniaczana

Przygotowanie:
Krok 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i mieszamy, tak aby się rozpuściły.
Krok 2. Następnie dodajemy cukier i łyżkę mąki oraz odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 3. Po 20 minutach dodajemy resztę mąki, jajko, masło i sól.
Krok 4. Łączymy wszystkie składniki razem i wyrabiamy z nich ciasto.
Krok 5. Ciasto można przełożyć do miski i przykryć ścierką, aby wyrosło. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
Krok 6. W tym czasie możemy przygotować masę serową, łącząc ze sobą mielony ser, cukier puder, jajko i aromat. (Jeżeli masa nie będzie wystarczająco gęsta, to może wypływać z drożdżówek, aby temu zapobiec można dodać odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej.)
Krok 7. Gotowe ciasto przekładamy na stolnice wysypaną mąką i rozwałkowujemy je na prostokąt.
Krok 8. Masę serową nakładamy na całą powierzchnię ciasta.

przygotowanie-domowych-drozdzowek
Krok 9. Prawy i lewy bok ciasta zawijamy do środka, tak aby boki zachodziły na siebie.

idealne-ciasto-na-drozdzowkizawijanie-ciasta-drozdzowego
Krok 10. Ciasto kroimy na około 10 części i skręcamy je o 180 stopni.

ciasto-drozdzowe-z-twarogiem
Krok 11. Pozastawiamy drożdżówki pod przykryciem przez około 20-30 minut w ciepłym miejscy, żeby jeszcze rosły.
Krok 12. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wymieszanym mlekiem i jajkiem.
Krok 13. Drożdżówki pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut, tak aby miały piękny złoty kolor. 

(Visited 94 times, 1 visits today)
[Głosów:4    Średnia:5/5]

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 46980 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/zawijane-drozdzowki-z-bialym-serem/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435