Co zrobić z nudnym weekendowym popołudniem? A Ja właśnie wiem co… Nie ma nic lepszego niż zrobienie pysznych lukrowanych drożdżówek z serem. Z Mojego przepisu zawsze wychodzą puszyste i lekkie, więc nie marnuj czasu i zabieraj się za samodzielne przygotowane drożdżówek z mielonym twarogiem. Po upieczeniu takich przysmaków z pewnością możesz pochwalić się swoimi wypiekami przed rodziną i znajomymi. Zapewniam, że będą zachwyceni.
Oto Mój przepis:
Skręcona drożdżówki z mielonym serem
Składniki na ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 10 g drożdży świeżych
– 2 łyżki cukru
– jajko
– 150 ml mleka
– 45 g roztopionego masła
– szczypta soli
Składniki na masę serową:
– 2 łyżki cukru pudru
– jajko
– 250 g mielonego twarogu
– kilka kropel aromatu waniliowego
*dodatkowo do posmarowania drożdżówek przed upieczeniem:
– jajko
– łyżka mleka
*do zagęszczenia masy serowej:
– mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Krok 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i mieszamy, tak aby się rozpuściły.
Krok 2. Następnie dodajemy cukier i łyżkę mąki oraz odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 3. Po 20 minutach dodajemy resztę mąki, jajko, masło i sól.
Krok 4. Łączymy wszystkie składniki razem i wyrabiamy z nich ciasto.
Krok 5. Ciasto można przełożyć do miski i przykryć ścierką, aby wyrosło. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
Krok 6. W tym czasie możemy przygotować masę serową, łącząc ze sobą mielony ser, cukier puder, jajko i aromat. (Jeżeli masa nie będzie wystarczająco gęsta, to może wypływać z drożdżówek, aby temu zapobiec można dodać odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej.)
Krok 7. Gotowe ciasto przekładamy na stolnice wysypaną mąką i rozwałkowujemy je na prostokąt.
Krok 8. Masę serową nakładamy na całą powierzchnię ciasta.
Krok 9. Prawy i lewy bok ciasta zawijamy do środka, tak aby boki zachodziły na siebie.
Krok 10. Ciasto kroimy na około 10 części i skręcamy je o 180 stopni.
Krok 11. Pozastawiamy drożdżówki pod przykryciem przez około 20-30 minut w ciepłym miejscy, żeby jeszcze rosły.
Krok 12. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wymieszanym mlekiem i jajkiem.
Krok 13. Drożdżówki pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut, tak aby miały piękny złoty kolor.