Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Zawijane cynamonowe bułeczki krok po kroku

Zawijańce drożdżowe z dynią

bulki-cynamoniwe-z-dyniaOstatnio szukałam inspiracji na słodki podwieczorek. Znalazłam kilka ciekawych przepisów, ale żaden z nich nie okazał się tak pyszny jak zawijańce z ciasta dyniowego. Cynamonowe nadzienie i waniliowy lukier na wierzchu powodują, że nawet chłodnie i ponure zimowe wieczory stają się o wiele bardziej przyjemne. Najważniejsze jest to, że nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby samodzielnie je przygotować.
A oto mój przepis.

PYSZNE BUŁECZKI Z CIASTA DYNIOWEGO

Składniki na ciasto:

  • 200 g puree z dyni
  • 500 g maki (350 g mąki pszennej i 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • 80 ml mleka

Składniki na nadzienie:

  • łyżeczka cynamonu
  • 50 g cukru
  • 25 g masła

Przygotowanie:

dyniowe-slimaki-z-cynamonemKrok 1. Drożdże należy rozpuścić w misce z mlekiem, a następnie dodać 2 łyżki cukru i łyżkę maki pszennej i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 2. Po 20 minutach dodać wymieszane pozostałe składniki do zaczynu i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
Krok 3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 4. Gotowe ciasto przełożyć na stolnice wysypaną mąką i rozwałkować je na prostokąt.
Krok 5. Posmarować ciasto roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.
Krok 6. Pociąć ciasto na paski, nie większe niż 10 cm.
Krok 7. Przełożyć gotowe zawijańce na tortownicę (średnica 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 8. Po 20 minutach włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut.
Krok 9. Wystygnięte ciasto udekorować lukrem 

(Visited 157 times, 4 visits today)
[Głosów:0    Średnia:0/5]