Ostatnio szukałam inspiracji na słodki podwieczorek. Znalazłam kilka ciekawych przepisów, ale żaden z nich nie okazał się tak pyszny jak zawijańce z ciasta dyniowego. Cynamonowe nadzienie i waniliowy lukier na wierzchu powodują, że nawet chłodnie i ponure zimowe wieczory stają się o wiele bardziej przyjemne. Najważniejsze jest to, że nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby samodzielnie je przygotować.
A oto mój przepis.
PYSZNE BUŁECZKI Z CIASTA DYNIOWEGO
Składniki na ciasto:
- 200 g puree z dyni
- 500 g maki (350 g mąki pszennej i 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 15 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 2 łyżki oleju
- jajko
- 80 ml mleka
Składniki na nadzienie:
- łyżeczka cynamonu
- 50 g cukru
- 25 g masła
Przygotowanie:
Krok 1. Drożdże należy rozpuścić w misce z mlekiem, a następnie dodać 2 łyżki cukru i łyżkę maki pszennej i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 2. Po 20 minutach dodać wymieszane pozostałe składniki do zaczynu i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
Krok 3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 4. Gotowe ciasto przełożyć na stolnice wysypaną mąką i rozwałkować je na prostokąt.
Krok 5. Posmarować ciasto roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.
Krok 6. Pociąć ciasto na paski, nie większe niż 10 cm.
Krok 7. Przełożyć gotowe zawijańce na tortownicę (średnica 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 8. Po 20 minutach włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut.
Krok 9. Wystygnięte ciasto udekorować lukrem