Idealne ciasto drożdżowe

ciasto drożdżoweIstnieje mnóstwo różnych przepisów na drożdżowe ciasta, ciastka i bułeczki. Wiele osób boi się jednak je robić, bo może się zdarzyć że nie wyrosną, będą miały zakalec i w ogóle po prostu będą niedobre. Są jednak pewne przepisy uważane za naprawdę łatwe i podobno zawsze się sprawdzają. Prawdopodobnie najlepiej po prostu wypróbować różne możliwości i znaleźć swoją specjalność. Oczywiście zawsze może się zdarzyć, że ciasto nie wyjdzie, ale nie należy o tym cały czas myśleć, bo z takim nastawieniem lepiej od razu całkowicie zrezygnować z pieczenia czegokolwiek.

Pośród różnych pysznych placków drożdżowych na pewno trzeba wymienić babki i strucle. Jednak są one rzeczywiście nieco bardziej pracochłonne i zwykle robi się je na Święta. Na sobotnie odwiedziny gości czy po prostu dobry podwieczorek warto znaleźć coś mniej wymagającego i sprawdzonego. Wystarczy wymieszać 0,5 kg mąki, 10 dag drożdży, 15 dag cukru i jajko, dodać szklankę ciepłego mleka, 200 g roztopionego i można wyrobić ciasto. Następnie powinno rosnąc przez 40 minut. Potem dodajemy do niego bakalie i znów je wyrabiamy, po czym wykładamy na natłuszczoną blachę. Powinno jeszcze podrosnąć przez15 minut i można je już dać na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Jeśli ktoś nie lubi mozolnego ugniatania ciasta może nawet wybrać przepis na placek drożdżowy, którego składniki wystarczy wymieszać i nic nie trzeba wyrabiać. Jeszcze większą ciekawostką jest sypana drożdżówka, którą robi się w ten sposób że wsypuje się do dużego naczynia wszystkie składniki, ale w określonej kolejności i tak pozostawia na 3 godziny. Dopiero po tym czasie należy je wymieszać. Zazwyczaj sypaną drożdżówkę robi się z serem i kruszonką. Masa serowa jest też dobrym dodatkiem do kołaczyków drożdżowych. Rogaliki i ciasteczka drożdżowe często robi się z marmoladą albo masą kakaową.

Oczywiście doskonałe jest także ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Żeby je przygotować robi się zaczyn, do którego potrzebne są 5 dag drożdży, szklanka podgrzanego mleka, 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy go na chwilę. Następnie dodajemy go do 0,5 kg mąki, jajka, 3 łyżek roztopionego masła, 3 łyżek wody, 3 łyżek cukru i szczypty soli. Ugniatamy ciasto i kładziemy je w naczyniu, które przykrywamy ściereczką. Teraz należy poczekać aż ciasto urośnie dwukrotnie. Potem znowu je ugniatamy, wałkujemy i rozkładamy na natłuszczonej blasze. Wtedy można już ułożyć odpowiednio przygotowane śliwki, truskawki, borówki, rabarbar itp. i posypać wszystko kruszonką. Kruszonkę robi się z masła, cukru i mąki.  Tak przygotowane ciasto zostawiamy jeszcze do podrośnięcia na kwadrans, a potem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy około godziny. 

(Visited 201 times, 1 visits today)
[Głosów:1    Średnia:5/5]