Pewnego jesiennego popołudnia, kiedy spacerowałam po ogrodzie, z głębi sadu usłyszałam ciche wołanie. Zaczęłam więc iść w jego stronę, a głos stawał się coraz wyraźniejszy, tak że mogłam rozróżnić poszczególne słowa. Gdy byłam już całkiem blisko zobaczyłam, że to piękne, czerwone jabłka leżące wśród kolorowych liści mnie wołały. Postanowiłam zabrać je ze sobą do domu. -Ale co ja z wami zrobię?- pomyślałam, i w tej samej chwili moim oczom ukazał się przepiękny krzak róży -Już wiem, zrobię z was piękne kwitnące róże. – jak pomyślałam tak zrobiłam.
JABŁKOWE RÓŻE W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
- 2 duże czerwone jabłka
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- cukier puder do posypania
Krok 1. Umyj, przekrój na pół i wydryluj jabłka.
Krok 2. Następnie pokrój jabłka na cienkie plastry.
Krok 3. Pokrojone jabłka przełóż do garnka, skrop cytryną i zalej wodą i gotuj 2-3 minuty.
Krok4. Później wyłóż je na sitko i poczekaj aż wystygną.
Krok 5. W tym czasie nasyp do miseczki cukier oraz cynamon i wymieszaj razem.
Krok 6. Rozłóż ciasto na blacie i pokrój je na paski (około 6-7 cm).
Krok 7. Posyp wszystkie paski cukrem z cynamonem.
Krok 8. Ułóż jabłka połówce paska a resztą przykryj jabłka.
Krok 9. Zwiń ciastka i włóż je do muffinkowych foremek.
Krok 10. Włóż jabłkowe róże do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 min i przykryj folią aluminiową (kilka minut przed końcem ściągnij folię, aby ciasteczka się przyrumieniły).