Oryginalny piernik marchwiowy

piernik marchwiowyAby przygotować coś pysznego na słodko, wcale nie trzeba jednak wertować setek stron książek kulinarnych, zawierających wymyślne i skomplikowane przepisy. Jeśli chcemy przygotować pożywny, słodki i oryginalny przysmak, wystarczy że sięgniemy do tradycyjnej kuchni łowickiejPiernik z marchwi ma specyficzny smak. Niezwykły aromat, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia tego ciasta sprawia jednak, że grzechem byłoby go nie spróbować. Jeśli więc nigdy nie jedliśmy tego przysmaku, warto go spróbować. Jeśli raz nam posmakuje, trudno będzie się nam od niego oderwać.

Łowicz to przepiękne historyczne miasto, które położone jest w centralnej Polsce, na Mazowszu, nad rzeką Bzurą. Niedaleko jest stąd do Warszawy i Łodzi. Atrakcyjne turystycznie położenie sprawia, że miasto Łowicz jest miejscem docelowym dla wielu podróżników, a także doskonałą bazą wypadową na dalsze wyjazdy (poza miasto, w poszukiwaniu zabytków). Łowicki folklor i tradycyjna kuchnia znane są nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Bogactwo kolorów, smaków i obrzędów przyciąga turystów z najodleglejszych miejsc na świecie.

Każdy , kto wybiera się na Mazowsze, powinien spróbować regionalnych potraw, które serwowane są w restauracjach czy gospodarstwach agroturystycznych. Podpłomyki, żur czy zalewajka to przepyszne dania łowickie, które zaspokoją gusta nie jednego smakosza. Nie trzeba natomiast jechać do Łowicza, aby skosztować piernika z marchwi, który uchodzi za sztandarowy łowicki przysmak.

Do zrobienia tego ciasta potrzebne jest:

  • 50 dag mąki,
  • 3 szklanki startej słodkiej marchwi,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • ½ kostki masła,
  • przyprawa do piernika,
  • trochę miodu (do smaku),
  • 2 łyżki karmelu (cukier stopiony na patelni i zmieszany z wodą),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • orzechy włoskie oraz tłuszcz
  • bułka tarta do posypania foremki.

Wszystkie składniki na piernik należy dobrze ze sobą wymieszać (zachowując kolejność), a kiedy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, trzeba wylać je do formy keksowej i piec przez ok. godzinę temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto jest gotowe, można je posypać cukrem pudrem, albo udekorować lukrem.

  

(Visited 627 times, 1 visits today)
[Głosów:0    Średnia:0/5]

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 45658 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/piernik-marchwiowy/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435