Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami a Ty wciąż nie masz pomysłu na świąteczne wypieki? Koniecznie wypróbuj moją babkę wielkanocną, która zawsze się udaje. Robiłam już ją kilka razy i zawsze wychodzi pyszna i lekka. Wypróbuj moją babkę drożdżową a z pewnością zaskoczysz tym wypiekiem całą rodzinę.
Oto mój przepis w kilku krokach:
DROŻDŻOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC
Składniki:
- 500 g maki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 5 żółtka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- ekstrakt waniliowy
- pół szklanki rodzynek
- skórka pomarańczowa
- szczypta soli
- domowy lukier
Przygotowanie:
Krok 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i mieszamy, tak aby się rozpuściły.
Krok 2. Następnie dodajemy cukier i 2 łyżki mąki oraz odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 3. Po 20 minutach dodajemy resztę mąki, żółtka, masło i sól.
Krok 4. Łączymy wszystkie składniki razem i wyrabiamy z nich ciasto.
Krok 5. Ciasto można przełożyć do miski i przykryć ścierką, aby wyrosło. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Krok 6. W tym czasie rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę.
Krok 7. Wnętrze formy smarujemy olejem a następnie oprószamy mąką.
Krok 8. Gotowe ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy a następnie przekładamy do formy.
Krok 9. Foremkę z ciastem odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce jeszcze na 30 min.
Krok 10. Po tym czasie wstawiamy wielkanocną babkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 – 50 min.
Krok 11. Kiedy babka zbyt mocno się zarumieni to, możemy podczas pieczenia przykryć ją folią aluminiową.
Krok 12. Gdy ciasto jest już gotowe i ostudzone smarujemy je na górze lukrem i obsypujemy skórką pomarańczową.